18 de des. 2012

#28 Trompetes de la mort per un tub!

Ara feia dies que no ens vèiem! Ho sento molt, he tingut un final d'any molt enfeinat i també convé desconnectar de tant en tant per començar amb força de nou. Avui és 21 de març de 2013 i ja m'han arribat veus de que fa dies que es troben marçots així que més val que em posi al dia :) Aquesta és la primera de dues entrades resum del mes de desembre passat. Aquesta la dedicarem en exclusiva a les sortides a per trompetes de la mort i altres bolets que es troben en el mateix hàbitat. En concret us posaré fotos de les 4 sortides que vam fer corresponents als dies 1, 6, 8 i 18 de desembre de 2012. La bona notícia és que ha plogut bastant des de llavors (literalment vull dir...), segur que tindrem una primavera boletaire plena d'alegries, ja ho veureu!

Ja us hem parlat del nostre racó trompeter en altres ocasions, un lloc que sempre ens espera amb els braços oberts i nosaltres hi arribem amb el cistell buit. Quan hi anem sempre diem el mateix abans de sortir de casa: au! anem a buscar trompetes! Però la veritat és que no només ens dona trompetes i per això us poso un resum de les espècies que trobem en el mateix hàbitat. Si alguna espècie no us quadra amb l'hàbitat de les trompetes que no us estranyi, a vegades als boscos hi ha zones amb diferents tipus de terreny en una mateixa zona. I aquest bosc n'és un exemple, ja que és bàsicament silici però també hi ha petits racons on el sòl és de naturalesa calcària.

A continuació teniu una mostra d'algunes de les espècies que hem trobat "entre trompetes".

Nota important: que les posem aquí no vol dir que ens les cruspim, simplement que les coneixem (o això creiem). N'hi ha de tot tipus: sense valor culinari (mà de morter), intolerants per un determinat percentatge de la població (bromosa), tòxics en cru (orella de gat) i molts altres de comestibles però que nosaltres no consumim. Els rovellons siguin del tipus que siguin, sí que ens els mengem eh! :D Tot i que com hem descobert els últims anys, hi ha bolets molt més saborosos que els rovellons!

El primer bolet, la mà de morter, és un bolet que sempre que el veiem ens dona una alegria, molt a prop i trobem trompetes, cadascú té els seus trucs...

Mà de morter (Clavariadelphus pistillaris)
Llengua de bou vermellosa (Hydnum rufescens)
Vinader (Lactarius vinosus)
Pinetell (Lactarius deliciosus)
Pimpinella morada (Lepista nuda)
Alzinall (Leccinum lepidum)
Bromosa (Clitocybe nebularis)
Llora (Russula cyanoxantha)
Fetjó (Rhizopogon sp.)
Fredolic aspre (Tricholoma squarrulosum)
Carlet (Hygrophorus russula)
Cua de cavall (Amanita rubescens)
Orella de gat (Helvella lacunosa)
Ara que ja estem una mica més situats ja podem passar al plat fort, les trompetes (Craterellus cornucopioides). Aquí en teniu de diferents mides i colors, hi ha alguna foto que m'agrada molt, com per exemple, la primera:

Una curiositat: vam trobar un cartell que s'havia caigut al peu d'un pal de fusta d'aquests de la llum. El cartell és el típic de "PELIGRO DE MUERTE", vam pensar que seria prou adequat fotografiar-lo al costat d'unes quantes trompetes de la mort, tot i que amb aquestes últimes no hi ha cap perill! Res, coses que fas al bosc per fer uns riures :D


En aquesta foto també podeu veure que hem folrat l'ansa del cistell. Us asseguro que portar el cistell amb 4 Kg de trompetes una bona estona penjat del braç fa mal. Això fa que sigui més còmode. Simplement hem folrat l'ansa amb un tros d'esponja gran i per sobre unes quantes capes de cinta americana. Va perfecte! Si no cal patir, no cal patir! Seguim amb més fotos, seguim,...


Tot i aquests colors grisos i negres, són boniques les trompetes, oi? Bé segur que hi ha opinions de tot tipus, però no em negareu que tenen un forma peculiar i fins hi tot divertida, sobretot quan les trobem formant aquells poms que semblen un ram de flors.

I la foto que teniu tot seguit em fa molta il·lusió. Això blanc que veieu és, si no estic equivocat, el propi miceli de la trompeta de la mort. Ja que hi som, expliquem-ho bé: 

Els bolets són la part visible d'un ésser que viu generalment sota terra i que s'anomena fong. Aquest fong està constituït per un aparell vegetatiu format per mil·lers de hifes (uns filaments microscòpics), les quals formen una espècie de teranyina que s'anomena miceli, el que es veu a la foto.


Sabíeu que l'organisme viu més gran del món és una teranyina de miceli que es troba a l'est d'Oregon (Estats Units), que té una mida d'uns 9 Km quadrats i que té més de 2000 anys? Es diu ràpid...!

Aquest cop també hem fet un vídeo on podeu veure, un cop més, l'habitat on trobar trompetes. Vam fer el vídeo perquè n'hi havia moltíssimes en poc espai, però no ho sembla, cal que us hi fixeu bé. Les trompetes es mimetitzen bé amb el sotabosc:


Ja per acabar algunes fotos de les collites trompeteres d'aquest dies. El que us deia, quan el cistell és ple, l'ansa encoixinada va de meravella!Ja sabeu que una de les millores maneres de guardar les trompetes és deshidratant-les, una molt bona opció també és fer pols de trompeta (un cop seques es passen per un minipímer, turmix, batedora d'inmersió o com li vulgueu dir, mai ho sé...). A la primera foto podeu veure el nostre invent: un calefactor a sobre d'un tamboret, a la vegada a sobre d'una cadira, per a accelerar la deshidratació de les trompetes que són a sobre de la taula. En fi, veure per creure, per això us poso la foto i em deixo d'explicacions confuses :P
 

I per acabar l'entrada d'avui, alguns del molts pots de trompetes deshidrates que tenim al rebost de casa per anar consumint al llarg de tot l'any.Ben aviat una nova entrada on us explicarem alguna coseta sobre camagrocs trobats l'any passat, entre d'altres bolets, com sempre.

Recordeu que si voleu ens podeu seguir a les xarxes socials Facebook i Twitter i que us podeu fer subscriptors de nostre canal de Youtube!

Gràcies per seguir-nos i fins una altra!
Sort!