1 de nov. 2012

#25 Nou espècies diferents en un mateix dia

Hi ha cops que això d'anar a buscar bolets és desagraït. Avui és 1 de novembre i, per tant, festiu. Així que com sempre que podem hem agafat cotxe i com deien a casa meva: "carretera i manta!". No teníem molt clar per on treure el nas aquest cop, fa poc ha gelat per tot arreu i sembla que la cosa està mig aturada. Finalment ens hem decidit pel Berguedà, a veure si encara podíem fer algun rovelló. Un cop al lloc, el primer que hem vist han set uns quants bolets negres pel fred... Tants quilòmetres fets per això, la veritat és que ens hem decepcionat una mica. Tot i això, hem decidit endinsar-nos igualment al bosc entrepà en mà, havíem de provar-ho... o com a mínim, esmorzar tot passejant entre pins.

Avui dividirem l'entrada en 4 zones,comencem per la primera.

Zona 1: Berguedà

La cosa ha anat malament, siguem sincers, però encara hem fet algun que altre pinetell (Lactarius deliciosus), algun rovelló (Lactarius sanguifluus), quatre fredolics (Tricholoma terreum) i unes pimpinelles morades (Lepista nuda).

El primer pinetell del dia s'ha fet pregar però finalment ha caigut al cistell. Ja veieu pel color del barret que aquest bolet ha patit el fred de valent.


Una mica més tard ens hem trobat amb un fredolic mig amagat entre l'herba, al final hi havia el grupet de la foto. Recordeu que el peu és fibrós i que al doblegar-lo cal que s'escantelli.


A sota d'un pi hem vist un bolet també mig amagat, i al mirar pel voltant ens hem trobat rodejats de pimpinelles morades. La majoria estaven passades però encara n'hem pogut salvar alguna. El barret estava una mica afectat per les condicions climatològiques d'aquests dies però al donar-li la volta i veure peu i làmines, no han quedat dubtes.


I ja està, no hem vist gran cosa més durant el passeig que hem fet. Hi havia molta gent per la zona però tothom amb els cistells ben buits, així que hem tornat cap al cotxe. Mal dia pel bolets per aquelles contrades. Llavors és quan hem decidit baixar cap al Montseny, uffff quilometrada un altre cop! C-16 cap avall i C-25 (Eix Transversal en obres) direcció Vic. Després d'una eternitat darrera d'un camió hem arribat a la zona nord del Montseny. Segona parada del dia.

Zona 2: Nord del Montseny

El bosc ens ha sorprès amb un parell de pinetells i això ens ha alegrat un mica. Al cap de poc hem trobat aquest magnífic bolet, una pipa (Ganoderma lucidum). Es curiós perquè l'any passat vam trobar aquest mateix bolet aproximadament al mateix lloc. És un bolet que ens fa molta il·lusió trobar, suposo perquè és diferent a la resta. És com un bolet de soca però amb peu. Curiós!


Després de caminar molt, i barallar-nos amb algun que altre esbarzer, ens hem trobat amb aquesta pota de perdiu (Chroogomphus rutilus). Cap al cistell, que el tenim pràcticament buit!


Quan ja hem vist que els pinetells inicials eren un miratge i que les potes de perdiu eren una casualitat... hem tornat un altre cop amb resignació cap al cotxe. Anar amb el cap cot (mirant cap a terra) ens ha anat prou bé ja que el bosc encara ens volia premiar amb un bolet que no havíem trobat mai, un Boletus rhodoxanthus. Un bolet poc comú que té una certa semblança al Boletus satanas. Es diferencien per varies coses, una d'elles és aquesta retícula vermella sobre fons groc tant marcada.


I un altre cop al cotxe! Amb intenció d'anar cap a l'est del Montseny, cap a la fageda. Ja hem posat en altres ocasions algunes troballes en aquesta zona, recordeu l'entrada dels ceps d'estiu?

Zona 3: Fageda del Montseny


Després de caminar per llençols de fulla de faig i entre la immensitat dels faigs del Montseny (si no hi heu anat mai us recomano que hi feu passeig en aquesta època) ens hem trobat amb aquesta meravella, un cep (Boletus edulis):


El fet de trobar el primer ens ha animat molt i ben a prop n'hem trobat un altre, aquest cop tenim dubtes però creiem que és un siureny (Boletus aereus), l'altra possibilitat és que sigui un pinícola (Boletus pinophilus), però creiem que es tracta del primer. Bé, de fet, encara tenim un debat obert amb un crack boletarire ;-) per acabar d'esbrinar de quin es tracta. Però si voleu que us ajudin a identificar un bolet poseu totes les cartes a sobre la taula: foto a l'hàbitat, foto del bolet tallat per la meitat, cota, tipus de bosc, olor i tot el que pugui donar alguna pista... Nosaltres teníem una mica de pressa i no vam fer totes les fotos que havíem de fer i, és clar, ara es fa molt difícil la identificació. A la dreta teniu el cep d'abans, amb aquest no hi ha dubtes...!


Al cap de poc hem trobat un altre cep i, una mica més enllà, direcció del cotxe un altre cop... hem trobat un dels bolets més bonics de tots: una Amanita muscaria, acompanyada d'una de ben petita recent nascuda. És espectacular o no? Ah! Recordeu, si les trobeu, mireu bé, el cep no es troba gaire lluny! Ara bé, si algú us ha passat davant, ja podeu buscar ja..!


Encara ens quedava força i ànims per revisar un raconet més, volíem comprovar una carletera que vam descobrir fa un parell d'anys, així que ens hem dirigit cap a la...

Zona 4: El cor del Montseny

I allí estava, esperant-nos. Ja veieu per les fotos que pràcticament se'ns ha fet fosc dins del bosc però hem tingut la recompensa final del carlet (Hygrophorus russula).


La carletera estava en el seu punt òptim i n'hem fet uns quants.


Ja ho veieu, som uns tossuts i si una zona no ens dóna el que busquem, anem a una altra. De bolets sempre n'hi ha, només cal sortir i trobar-los. Això sí, ningú ha dit mai que fos fàcil...

Aquest cop no hem trobat quantitat però sí molta diversitat d'espècies. Enumerem-les:

1.- Pinetell
2.- Rovelló
3.- Fredolic
4.- Pota de perdiu
5.- Pimpinella morada
6.- Cep
7.- Siureny
8.- Carlet
9.- Molleric de calceta

I aquest últim? Doncs, sincerament, no recordem on l'hem agafat però segur que en alguna de les quatre zones anteriors. El podeu veure al plat verd, entre les pimpinelles, els rovellons i els fredolics.Sort i bolets per tothom!