6 de set. 2012

#18 L'hort urbà, del balcó a la taula

De moment no us podem parlar de bolets... esperem que la pluja caiguda a finals d'agost ens doni ceps i rossinyols dins d'un dies. Així que hem pensat en fer una entrada diferent i explicar-vos una altra afició que qualsevol de vosaltres pot dur a terme si s'ho proposa.

Tot va començar el dia de Sant Jordi quan em va arribar a les mans el que a dia d'avui és el penúltim llibre del Marc Estévez Casabosch: Un hort per ser feliç. En aquest llibre el Marc ens explica tot el que cal saber per començar a fer un hort en funció de la zona de Catalunya on vius. També ens explica al detall una bona varietat d'hortalisses. Us el recomano! Tant aquest com tots els llibres de bolets que ha escrit fins ara.

El cas és que el 10 de maig d'enguany vaig anar a un centre de jardineria i vaig comprar tot el que necessitava per fer un hort a casa, i no a qualsevol lloc no, al balcó d'un pis de Barcelona. Encara que sembli increïble és ben cert, ja ho veureu amb les fotos que us tinc preparades.

Per cert, abans de res, us vull fer un llistat de paraules que a molts de vosaltres us resultaran molt estranyes però a mi em traslladaran a la meva infància. He d'utilitzar el vocabulari de casa (de Lleida) per a explicar aquesta història sinó potser deixaria de tenir sentit per a mi. Per tant, aquí teniu les paraules tal i com jo les dic i entre parèntesi les paraules tal i com la majoria de vosaltres les coneixeu:

Padrí (avi), tomata (tomàquet), pepino (cogombre), safranoria (pastanaga), ensofatar (fumigar), abonar (adobar), caballó (monticle de terra per plantar tomaqueres, mongeteres,...), tros (camp).

Val a dir que a casa fa molts anys érem pagesos i que ja de petit feia els meus hortets agafant-li mostres de planter al meu padrí, per tant, algunes nocions bàsiques ja les porto ben arrelades a dins, mai més ben dit. Recordo amb nostàlgia aquells horts perfectes dels meus padrins, tant per part de mare com de pare, feien uns caballons perfectament alineats a cop d'aixada, descamisats sota un Sol majestuós. Aquesta entrada els hi dedico a ells, al Josep i al Jaume, gràcies per donar-me a provar els autèntics sabors de la terra.

Bé, seguim amb l'hort del balcó... aquest és el primer cop que provem una cosa així. Tot és diferent al que ja sabíem d'abans i hem tingut que anar adaptant coneixements del tros a la ciutat i aprendre moltes coses mirant per Internet i llegint el llibre del Marc amb molta atenció. La idea inicial era fer un hort totalment ecològic però no ha estat possible, les plagues que hem tingut ens han obligat a ensofatar amb productes que inicialment no volíem. Primer hem provat remeis naturals com el sabó potàssic o els preparats amb cua de cavall però no resultaven efectius per a tota la varietat animal que tenia a l'hortet. La veritat és que hem estat fent proves i algunes han sortit bé i d'altres no tant, la qüestió era aprendre de l'experiència i seguir provant coses noves. 

A tall d'anècdota, quan arribem a casa després de la feina gairebé el primer que fem moltes vegades és sortir al balcó a veure si han agafat color les tomates o si el pepino ha crescut de mida. És molt divertit i il·lusionant però, a la vegada, també t'emportes alguna que altra decepció de tant en quan. Tot forma part del joc.

No em posaré a explicar massa sobre si he fet això o he fet allò a l'hort de casa, m'ocuparia massa línies explicar la feina, pràcticament diària, de 4 mesos. Només us diré que en dues jardineres de plàstic (ja veureu les fotos) de 80x40x40 cm i un parell de testos hi hem plantat: 6 tomateres, safranories, raves, alfàbrega (molt bon repel·lent de mosquits, per cert), rúcula, espinacs (un dels grans fracassos), alls, cebes, pebrots, menta, un parell de pepineres i remolatxes. Crec que no em deixo res, no tot a la vegada, és clar, però tot entre el maig i ara. I l'hort segueix produint i ara, al setembre, encara hi dóna un bon Sol pel matí, per tant, esperem seguir portant menjar del balcó a la taula. Una gran experiència, us ho recomano.

Aquí teniu una selecció de 10 fotos representatives de l'evolució de l'hort del balcó. Espero que us agradin.

Material, terra, planter i llavors. Lo bàsic per començar a preparar l'hort al balcó

El planter comença a créixer i les llavors ja germinen

Invent per a que els pepinos es puguin emparrar i créixer en vertical

Primer pepino de l'hort!

Ha costat molt però les remolatxes comencen a agafar forma

Una imatge val més que mil paraules, és possible fer un hort al balcó d'un pis de Barcelona

L'hort al balcó, les tomates a punt per fer collita, els pepinos emparrats i l'alfàbrega fent llavor

Tomates petites però molt sabroses i unes fulles d'alfàbrega per aromatitzar i decorar

Possiblement una de les millors amanides que he provat: tomata i pepino del balcó!
Com sempre intentem acomiadar-nos amb la foto d'una flor. Aquest cop ho tenim fàcil perquè podíem escollir entre la de la tomata, del pepino, de l'alfàbrega o de la menta. Ens quedem amb la tomatera per ser el cultiu que ens ha donat més alegries de tots.

La flor de la tomatera
Ah, aquí teniu un enllaç a un àlbum de la pàgina de Temps de Bolets al Facebook. Hi trobareu moltes més fotos de l'hort i esperem anar ampliant-lo poc a poc, voldrà dir que l'hort segueix viu!


Si mireu a dalt a la dreta, veureu uns botons que us portaran a diferents pàgines on podreu seguir les publicacions del bloc i altres continguts relacionats amb Temps de Bolets!

Gràcies per seguir-nos tant al Facebook com al Twitter! Sense vosaltres això no tindria molt sentit.  

Sort!

2 comentaris:

Ester (Picarona i el seu hortet) ha dit...

Moltes, moltes felicitats pel vostre hortet! El primer any és dur, però de mica en mica anireu veient quines hortalisses us funcionen millor.

Enhorabona per haver fet el primer pas. Ens llegim a la xarxa!

David ha dit...

Moltes gràcies! Tot és qüestió de posar-hi ganes i temps. Poc a poc ho anirem millorant :D