7 de juny 2012

#16 Primavera d'espàrrecs

Durant tota la primavera hem estat collint i menjant espàrrecs. Cal dir que al paladar alguns més amargs que altres però hem gaudit com mai dels nostres amics verds.

La primera sortida va ser el passat 25 de març de 2012, vam visitar un bosc de pi. De fet, vam anar al mateix raconet de l'any passat i el resultat és el que veieu a continuació:


La primera foto és per a que vegeu com és l'esparreguera silvestre (Asparagus acutifolius) i a la dreta teniu el que vam fer entre dos amb una horeta i mitja. Un ram ben formós! Ja que estàvem repetint els passos de la sortida de l'any passat (#4 Més espàrrecs i primers marçots!) vam decidir pujar una mica més de cota i anar a veure si trobàvem algun marçot, però res, no hi va haver sort. El bolets que vam veure van ser els que us portem amb foto, el de l'esquerra ni idea i el de la dreta uns pets de llop preparats per escampar les seves espores a l'aire:


I després, a partir de l'abril, va arribar l'espectacle lleidatà. A Lleida, a casa, hem descobert les esparregueres que treuen el cap entre els arbres fruiters i val a dir que és espectacular! A més a més, com que hi ha rec gota-gota durant tota la primavera n'hem pogut agafar, genial!

Les fotos que segueixen són d'unes esparregueres en diferents estats que diríem que es corresponen més amb la varietat Asparagus officinalis (el que normalment es cultiva). He pogut anar fent el seguiment i si les condicions són favorables d'un dia per l'altre els espàrrecs surten que dóna gust.Aquí el que us comentava del rec gota-gota (les mànegues negres que veieu en una de les fotos) fa que l'esparreguera no pari de produir. Per cert, un pagès em va explicar que si vas collint els espàrrecs la planta en continuarà generant, però si no els culls ja no en produirà tants i això és perquè l'objectiu de l'esparreguera (com de tot ésser viu) es reproduir-se. Si aconsegueix fer llavor es dóna per satisfeta i atura la producció d'espàrrecs, curiós no? A mi em va cridar molt l'atenció. Què intel·ligent és la natura!


A l'esquerra una de les moltes collites d'aquesta primavera i, a la dreta, els espàrrecs com més m'agraden, a la planxa (si no pot ser a la brasa...) amb una mica de "sal Maldon" per sobre. No cal res més per ser feliç!Un d'aquests dies d'espàrrecs vam trobar el que a casa sempre hem anomenat "terrolà", creiem que es tracta d'un camperol (Agaricus campestris) fixeu-vos en les làmines rosades, indicatiu de que el bolet encara està en un estat jove i que es pot consumir. Més avall veureu unes fotes d'altres "xampis" més vells, ja que les làmines es van enfosquint, arribat aquest punt és millor no consumir-lo.
I per acabar el resum primaveral no hi ha res millor que la foto d'una rosella(Papaver rhoeas):La setmana passada vam veure que les esparregueres finalment, com no podia ser d'una altra manera, han guanyat la batalla i han aconseguit fer llavor. Així que abans de que arribi oficialment l'estiu donem per tancada la temporada d'espàrrecs.

Sort i fins a la propera!